Legoteppe DIY

Minstemann i husholdningen er glad i storebrors "smålego". Aller best liker han å tømme dem ut av boksen og spre dem utover hele gulvet på storebrors rom. Rydde all legoen opp i boksen igjen? Nei takk! Mer enn en gang har jeg i nattens mulm og mørke tråkket på en gjenglemt kloss - og mer enn en gang har jeg tenkt at vi burde hatt et legoteppe. Jeg vet ikke om det vil bidra til mindre legotråkking når poden trenger meg på nattestid. Men kanskje kan det få slutt på lillebrors behov for å spre legoen overalt. Jeg ser at det sannsynligvis er å håpe for mye - men det er forsøket verd, syns jeg.

Kjør DIY! I restekassen på Stoff & Stil fant jeg et stykke bomullsstoff og et sjøgrønt linstoff. Pass på at de to stoffene du vil bruke(innside og utside) har samme bredde, og at lengden er like lang som bredden på stoffet. Brett stoffet i 4(slik en helt vanlig serviett er brettet når du tar den ut av pakka), så tegner du opp en kvart sirkel. Letteste måten å gjøre det på er å feste en penn i ene enden på en kraftig tråd/hyssing, andre enden holder du i det brettede stoffets hjørne(der hvor brettene møtes). Bruk tråden som en "passer" for å tegne en helt nøyaktig kvartsirkel. Tegn så langt ut du vil, jo større kvartsirkel - jo større teppe. Klipp ut, og bruk den utklippede kvartsirkelen som mal for neste sirkel.

Du trenger også noen hemper som holder snora i ytrekant av teppet. Klipp til en 5 cm bred remse. Lengden kommer litt an på hvor lange du vil lage hempene, jeg klippet min ca 70 cm. Det var for mye, men bedre med litt for mye enn litt for lite.


Brett remsen i to og sy sammen på langs. Jeg brukte ca 1 cm sømrom. Let's face it - dette teppet kommer til å bli herjet med - det er like greit å kjøre på med litt siksak med det samme. Så skal remsen vrenges, strykes og hvis du vil - sy en pyntesøm. Klipp 8 biter til hemper, jeg klippet mine 7 cm lange og festet endene sammen med siksak.


Nål fast hempene på den ene stoffsirkelen. Forestill deg at du skal dele opp en pizza i 8 like store biter, og fest hempene der du ville skåret med pizzahjulet. Hempene skal ligge med bretten inn mot midten av sirkelen. Nå skal sirklene sys sammen, rettside mot rettside. Husk å la en åpning stå igjen til å vrenge teppet. Den trenger ikke være stor, 10-15 cm holder. Jeg brukte ca 1 cm sømrom. Og en runde med siksak.

Vreng teppet og stryk ut kanten.


Nål vrengeåpningen og sy sammen. Så trengs snor. Hvor mye snor trengs? Ja, det kommer jo an på teppets omkrets. Dette er en perfekt anledning til å blåse støv av formelen for utregning av en sirkels omkrets. 2 x pi(3,14) x radius. I mitt tilfelle summerte det opp til 425 cm, mitt teppe har en diameter på ca 133 cm. Pluss på litt ekstra snor, tre i klipp til - knytt endene sammen. Snoren skal ikke stramme når teppet er helt utstrukket.


Så er det bare å sette i gang og leke - og kose seg med opprydding etterpå!


Å sy et leketeppe er lett som en plett, du gjør det på en snau ettermiddag. Har du lyst på et leketeppe men ikke så lysten på å sy selv, er det bare å ta kontakt. Jeg syr gjerne flere. Si litt om hva slags farger du ønsker/ikke ønsker, så ordner det seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar