Tutorial bisebånd/piping

Jeg har etterhvert sydd en del klær med bisebånd. Det er utrolig dekorativt - og kan liksom være det lille ekstra et plagg trenger. Fra jeg prøvde meg på bisebånd for første gang i sommer har det vært en del prøving og feiling, men nå har jeg funnet en teknikk jeg synes fungerer bra. Den har jeg tenkt å dele med andre som kanskje river seg litt i håret og ikke synes bisebånd er 100% moro. Men det kan det bli! Æresord! 

Tutorial for piping på og med elastiske stoffer. 

 

Før vi går i gang trenger du å finne frem; målebånd, ribb (her bruker jeg ribb fra Stoff og Stil), rullekniv (evt. saks) og en tråd. Jeg bruker en ordinær hvit ulltråd, men her kan du også bruke anorakksnor eller annen tråd - det kommer helt an på hvor tykk du vil at bisen din skal være. Jeg syr mest barneklær og da syns jeg ulltråden er tykk nok. 


Du trenger også en lang linjal og glidelåsfoten til symaskinen din. Så skal det skjæres ribb til bisebåndet. Hvor bredt skal det være? Ja... Jeg bruker alltid å klippe 10 mm sømrom der jeg skal ha bisebånd. Det er jeg nøye med, for da vet jeg hvor bisebåndet skal plasseres på plagget. Selve båndet skjærer jeg ca 35 mm. Det er for bredt for sømrommet mitt, men jeg opplever å ha bedre kontroll på sømmen når undergriperen på maskinen har nok stoff å dra bakover. Skjærer jeg akkurat passe bredde, syr ikke maskinen pent, den står liksom på samme sted og syr - og drar ikke stoffet godt nok gjennom. Så 35 mm der, altså. Min linjal er 34 mm bred, så jeg bruker den som mal.

Punkt 1. Legg tråden på ribbens bakside. La tråden ligge et stykke utenfor ribben. Da risikerer du ikke at tråden dras inn i bisebåndet når det strekkes litt i stoffet. Uten tråd blir bisebåndet flatt.


Punkt 2. Brett ribben dobbel, bakside mot bakside. Tråden ligger i ribbens brettekant.

Punkt 3. Sy med matchende tråd. Jeg bruker rød tråd på rosa ribb. Poenget med å bruke glidelåsfoten er at sømmen skal komme inntil tråden som ligger inni bisebåndet. Men på dette tidspunktet er det ikke noe poeng i at sømmen er for nær tråden. Det gjør det vanskeligere for deg senere. Jeg har funnet et punkt på stingplata på maskinen som jeg bruker som guide, se pil. Har du ikke guider på din stingplate, kan du tape en bit maskeringstape på og bruke denne som guide. Nå blir sømmen rett og fin og holder jevn avstand til ulltråden. Det liker vi.

Tips! Mens jeg syr bruker jeg både guiden på høyresiden og en finger til å holde alt på plass. Stoffet glir langs fingeren.


Yes! Bisebåndet er ferdig! Klipp av tråden og husk å la det være litt igjen.


Punkt 4. Før bisebåndet kan nåles på plass må vi vite hvor mye overskudd vi har. Det bruker jeg sømometer til. Mål 10 mm (sømrom) fra helt inntil ulltråden (første stiplede linje). Alt utenfor 10 mm (andre stiplede linje) er overskudd og er det som blir liggende utenfor sømrommet på plagget. Mål overskuddet. Mitt er ca 4-5 mm. Du kan klippe av overskuddet på dette tidspunktet, jeg velger å la det være og la overlocken gjøre den jobben på et senere tidspunkt.


Punkt 5. Her er bisebåndet festet til plagget. Legg merke til at det ikke ligger kant-i-kant. Overskuddet på 4-5 mm ligger utenfor sømrommet. Se beskrivelse over.

Punkt 6. Sy bisebåndet fast i plagget. Sy i nøyaktig samme søm som den du allerede har sydd på bisebåndet ditt. Se pilen. Lav fart og nøyaktighet er nøkkelen til suksess. Jeg har byttet til hvit tråd slik at dere bedre skal se hva jeg gjør.

Punkt 7. Klips/nåle plaggets del 2 til bisebåndet. Husk på å la overskuddet gå like langt utenfor sømrommet på denne delen også.

Punkt 8. Det er det gjelder! Nå legger du grunnlaget for ingen synlige sømmer/sting på forsiden! Nå skal glidelåsfoten virkelig SKINNE! Plassér foten HELT INNTIL ulltråden og pass på at du syr INNENFOR sømmen du sydde i sted! Se stiplet linje. Tips 1: sy fra baksiden slik at du ser sømmen. Tips 2: la pekefingeren gli langs ulltråden slik at den holdes i posisjon helt inntil glidelåsfoten mens du syr!

Se nå; søm 1 er den du sydde NØYAKTIG i samme søm som på bisebåndet. Søm 2 er den du nettopp har sydd, INNENFOR søm 1. Nå er det helt umulig at det kan vise sømmer og sting på forsiden, og bisebåndet bør være jevnt og fint. 

Punkt 9. Her kommer overlocken inn. Jeg kaster over og skjærer bort overskuddet samtidig. Du kan naturligvis renklippe og kaste over med sikk-sakk på en helt vanlig husholdningsmaskin.

Punkt 10. Stryk bisebåndet og sømrommet mot ene eller andre side. Jeg bruker ofte bisebånd når jeg syr raglanarmer (som her) og da liker jeg å ha sømrommet mot ermet. Andre gjør det motsatt. Det er en smakssak. Til slutt bytter jeg til symaskinens standard-fot og syr en stikning. Stikningen holder sømrommet på plass - og er dekorativ. Tips: Jeg bruker standardfoten som retningslinje når jeg syr (se pilen), nålens posisjon bestemmer sømmens lengde fra fotens kant. Jeg har nåla i midt-posisjon.


Voila! Et smalt, jevnt og fint bisebånd uten synlig sting/sømmer fra oversiden. OG undersiden!
Håper dette var forståelig - rop ut i kommentarfeltet under hvis noe er uklart eller trenger forklares bedre.

Lykke til med bisebånd!

//Heidi

15 kommentarer:

 1. For en SUPER forklaring! Ble så inspirert at jeg nok må legge inn bisebånd i mitt neste prosjekt. Takk for inspirasjonen Heidi :)
  Hilsen RagniRagni

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre! Lykke til med bisebåndene. :-)
   //Heidi

   Slett
 2. Tusen takk for flott tutorial! Endelig noen som beskriver godt i detalj og gode illustrasjoner!! Mer av det, takk! Sliter med finish og sånt med kantbånd og glidelåser så tar gjerne imot mer av dette! :)

  SvarSlett
 3. Tusinde tak for en fantastisk DIY :-) Nu har jeg prøvet den et par gange og den er perfekt ;-) Hvilken symaskine bruger du? Beste hilsen Hanne(musen)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne! Så flott at DIY-en funker for andre også! Gøy å høre! Jeg syr på en nesten 20 år gammel Bernina 1006. En god, gammel mekanisk sliter som jeg er veldig glad i. Den er av enkleste sort, ingen fancy sømmer, men den er pålitelig og syr pent. :-) Jeg kan ikke forestille meg en annen maskin, egentlig - håper den holder i mange år til!! :-)

   Slett
 4. Hei Heidi!
  Tusen takk for tilbakemeldingen :-)
  Jeg var jo ikke glad for min symaskinen, da stingene ikke var så fine. Men jeg kunne jo se at sømmene dine var så fine, så da var jeg litt nysgerrig. Beste hilsen fra Hanne(musen)

  SvarSlett
 5. Takk for en flott tut på noe jeg lenge har slitt med! Dette skal jeg prøve :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding - og lykke til med bisebånd! Det er så gøy når de blir fine!! :-)

   Slett
 6. Takk for tydelig og grundig forklaring. Nydelig arbeid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding!
   //Heidi

   Slett
 7. Tusen takk for fin tutorial, jeg har linket til ditt innlegg I min blogg 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding - og takk for link!
   //Heidi

   Slett