Redesign: genser blir bukse, del 1

Redesignbuksene fra dette innlegget har vært flittig brukt. Det er vinn-vinn på flere måter; Storebror har fått påfyll av joggebukser som faktisk passer, og jeg har fått redusert "klær-jeg-ikke-bruker-men-ikke-vil-kaste"-haugen min.

De fleste har en hettejakke- eller genser liggende i skapet. Personlig er jeg ingen ivrig bruker av hettejakker, det begrenser seg til kosebruk i heimen. Så da trenger jeg ikke så mange. Likevel har det gjennom årene samlet seg opp reklameplagg (fått på jobb, mannens jobb osv) som jeg altså ikke bruker så mye. Dessverre. Da jeg fant ut at det gikk an å redesigne dem til bukser til min lange, slanke sønn - fikk hettegenseren et nytt liv. Disse er supre til barnehage- og SFO/skolebruk!

Jeg har fått mange spørsmål om hvordan jeg gikk frem for å sy denne. Så i dag kommer del 1 av tutorialen Redesign: genser blir bukse. 

Hvordan klippe?

Finn frem en hettegenser-/jakke du har liggende. Den jeg har funnet frem har ikke hette, men det gjør ikke noe - det er mye stoff likevel. Bestem deg for hvilke (om noen i hele tatt) elementer/trykk/merker du vil beholde. Jeg vil ta vare på "Five-o-five" trykket på brystet, og et lite trykk på ryggen. Logoene på ermene gjør jeg ikke noe med. 

Begynn med å klippe av ermene i sømmen. Klipp også ut og legg til side de merkene du tar vare på. 

Klipp av ribben nederst på genseren. Klipp så tett opp til sømmen som mulig. Bredden på ribben varierer fra genser til genser. Akkurat på denne genseren syns jeg ribben var i smaleste laget, men jeg klipper og lar det stå til. 

 Klipp opp resten av genseren i skuldersømmene og ene sidesømmen. Legg til side.

Ta utgangspunkt i et buksemønster du vet passer til ditt barn. Jeg bruker en korrigert versjon av "Brun bukse" fra Heilt Spesiell/Jubel-boka. Min versjon har rette bein, de skrår ikke ut nederst.

Legg det ene ermet flatt. Søm under ermet blir beninnersøm. Bruk buksemønsteret som mal. Jeg legger ermribben utenfor mønsteret (den kommer jo uansett i tillegg til mønsteret om du syr nytt), og utnytter ermlengden maksimalt. Ermet er lengre ved skulderen og kortest under ermet. Del mønsteret slik at det skrår nedover fra skulder/utside av lår til underside av arm/innside av lår.

Her har jeg allerede kuttet mønsteret etter en annen genser med lengre ermer, men bretter bare ned noen centimeter slik at ermlengden utnyttes. Her må jeg huske å legge til tilsvarende centimeter på øvre del av buksemønsteret. 

Klipp med 1 cm sømrom der buksa skal skjøtes. Bruk ferdig klippet del som mønster for bein nr 2.

Brett ryggen dobbel og klipp ut øvre del av buksens for- og bakstykke. Heilt Spesiell/Jubels mønstre har sømrom inkludert, men husk å legge til 1 cm sømrom der buksa skal skjøtes. Altså der mønsteret ble delt.

Her er buksa nesten ferdig klippet. Ermet er videre enn buksemønsteret, men det ordner vi etterhvert.

Klipp lommer fra genserens fremstykke. Baklommer er valgfritt.

Alle buksens deler er ferdig klippet, og genseren er redusert til smårester. I del 2 monterer og ferdigstiller vi buksa. Stay tuned.

Videre til del 2

Step-by-step tutorial on how to turn a hoodie into a nice pair of pants to your child. This is part 1; Cutting. Use a pattern you know fit your child, devide the front- and back pieces and use arms for legs. Cut top front and back legpieces from the hoodies back, pockets from the front. Remember to add seamallowance where you plan to join the the two leg-pieces. Part 2: sewing and finishing.

Takk for at du tittet innom!
Thanks for stopping by!
//Heidi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar