Sy om - trinn for trinn

Det hender jeg syr til meg selv. Terskelen har vært (og er fortsatt!) litt høyere for egenproduserte klær til meg selv, men jeg prøver å utfordre meg selv på det. Det finnes jo ingen gode grunner til at jeg ikke skal få det til, ikke sant? Jeg har jo klart det før; se bare her og her

Som de fleste andre har jeg kjøpte klær hengende i skapet som jeg er mer og mindre fornøyd med. Noen er bare fulltreffer og 100% perfekt når man kjøper dem - andre kan trenge litt modifikasjoner. Andre ting igjen har man gått litt lei, men plagget er liksom i for bra stand til å kvitte seg med helt. Flere som kjenner seg igjen?

Denne sorte blusen har jeg hatt ganske lenge. Jeg liker den godt - den har godt stoff og har en løs og ledig passform. Men jeg syns den er litt kort. Den er svakt buet foran og bak, og buen ender opp i en liten splitt på hver side - den syns jeg sitter for høyt opp. Jeg skulle liksom ønske meg at hele blusen hadde vært litt lenger. Det er det jo selvfølgelig ikke nok stoff til, men en dag jeg var innom Stoff & Stil fant jeg et stoff som ville være perfekt å kombinere - og forlenge - med!

Slik ble resultatet! Samme passform - men lenger og NY!!

Nysgjerrig på hvordan jeg gjorde det? Se under for en enkel trinn-for-trinn fremgangsmåte! Du kan bruke denne fremgangsmåten for både bluser, T-skjorter og skjorter, men pass på at stoffet du vil kombinere med tilsvarer (ligner) det opprinnelige stoffet. Altså stretch/jersey på T-skjorter og vevd stoff til bluser/skjorter av vevde stoffer. Husk også å velge nåler/sting etter stoffet du skal sy i.
Trinn 1: Legg blusen flatt. Marker hvor du vil klippe. Legg til 1 cm sømrom og klipp. På min opprinnelig bluse var det to innsnitt, jeg passet på å klippe under disse slik at jeg ikke måtte lage nye snitt.


Trinn 2: Bruk nedre del av blusen som mal for den nye underdelen. Husk å legge til sømrom og forleng i nedre kant så mye du ønsker. Klipp. Det skal være 2 deler; for- og bakstykke.


Trinn 3: Brett forstykket på midten, og marker hvor høyt du vil at buen skal gå. Klipp. Bruk forstykket som mal og klipp til bakstykket.  


Trinn 4: Legg delene rette mot rette og sy sidesømmene. Dersom du ønsker splitt i sidene må du passe på å markere disse før du syr. Stopp ved markeringen. Kast over (eller overlock) over sømrommet og stryk fra hverandre. Sy splitten.


Trinn 5: Da er det på tide å legge opp kanten nede. Jeg ønsket en smal fald på min bluse. Jeg sydde derfor en enkel rettsøm 0,5 cm inn fra kanten først. Da syns jeg det er lettere å brette dobbelt og sy en stikning over. Stryk godt.


Trinn 6: Sy nederdelen sammen med overdelen. Pass på at bredden er lik. Blir det for mye stoff i nederdel kan du justere litt i sidesømmene slik at det passer. Jeg sydde de to delene sammen med fransk søm (så fikk jeg testet det), men du kan selvfølgelig sy med vanlig rettsøm rett-mot-rett. Stryk godt og VOILA! - en ny bluse!

Every now and then I like to push myself to sew for me. I have created a few dresses that I am quite happy with, so I know I am capable... Probably like everyone else, I have store bought clothes that I am not 100% happy with. Either they are to tight, to short - but somehow to good to be thrown away. Or maybee they are just getting old and boring. I have a black shirt that I kind of love. The shape is great, but I find it a bit to short. I would love it more if it were just a tiny bit longer... 

So the other day I found the perfect fabric match for my black shirt at Stoff & Stil. See pictures of how I did it! I think you can work out the steps by watching my drawings, but please let me know if you need me to translate some of them to english.

Takk for at du tittet innom!
Thanks for stopping by!
//Heidi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar